perjantaina, helmikuuta 09, 2007

Teosto

Etsin Teoston sivuilta tietoja internettiin ladattavaksi laitettavien podcastien taksoista. Löysin samalla alla olevan tekstin FAQ-osiosta:

"Kun ostan musiikkia laillisesta verkkokaupasta, onko luvallista polttaa sitä cd:lle ja soittaa deejiinä baarissa?

Musiikin verkkokaupat, kuten www.biisi.fi tai iTunes, myyvät musiikkitiedostoja yksityiseen käyttöön. Jos esim. DJ haluaa käyttää tällaisesta palvelusta hankittuja teoksia julkisesti esiintyessään, tallentamiseen pitää hankkia erillinen kopiointilupa Teostosta ja Gramexista."
(www.teosto.fi)

Soitin Teostoon ja kysyin asiasta tarkennusta. Logiikkana Teostolla tuntuisi olevan, että jokainen julkisesti äänen kanssa toimiva tekijä tai musiikkia soittava yritys joutuu aina pyytämään Teostolta ja Gramexilta luvat tähän. Jos DJ soittaa tiedostot suoraan koneeltaan, eikä välikopiointia tapahdu, ei maksua tarvitse suorittaa (paitsi esityspaikan puolesta). Tätä asiaa painotettiin, ehkä jo kopiointi tietokoneen kovalevyltä ulkoiselle kovalevylle on hieman kyseenalaista. Entä sampleriin? Minua pyydettiin myös ystävällisesti selvittämään, mitä oikeuksia käytttämäni verkkokauppa tarjoaa ostamalleni mp3-tiedostolle. Suurin osa mp3-kaupoista myyvät tiedostoja vain yksityiseen käyttöön.

Jännittävää. Tiesittekö, että jumalanpaveluksissa käytettävästä musiikista ei tarvise edelleenkään maksaa tekijänoikeuskorvauksia, mutta viime vuonna voimaan tullut uusi tekijänoikeuslaki eväsi oikeudet toisilta:

"Kansanvalistustoiminnassa, hyväntekeväisyydessä tai muussa yleishyödyllisessä tarkoituksessa teosta ei saa enää esittää ilman tekijän lupaa." (www.teosto.fi)

Aloin pohtia uskontoa, joka toimii internetissä, ja jonka saarnat ovat podcasteja. Mahdolliset opetuslapset voivat ilmoittautua suoraan minulle.

Tunnisteet: